L’Agrupació Cor Madrigal ret homenatge a Manel Cabero el proper 17 de gener amb un concert al Palau de la Música Catalana

Manel Cabero (c)Mariona Fernández

Dimarts que ve, 17 de gener (Sala de Concerts, 20.30 h), el Palau de la Música Catalana acollirà un concert d’homenatge a Manel Cabero , organitzat per l’Agrupació Cor Madrigal amb motiu del primer aniversari del seu traspàs, amb la col·laboració de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. El concert reunirà cors de l’Agrupació Cor Madrigal –Cor Albada, Cor Ariadna, Cor Signum i Cor Madrigal–, que interpretaran diverses obres, entre les quals l’estrena de dos arranjaments encarregats expressament, al costat de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), el tenor Roger Padullés, el Cor Infantil Escola–Niu de Castellterçol i la coral infantil de l’Escola Waldorf La Font de Vic, sota la direcció de Pere Lluís Biosca, Jordi Marín i Mireia Barrera.

El concert serà una autèntica festa coral , en la qual el públic també és convidat a cantar. S’hi interpretarà En un dur llitet , nadala tradicional catalana amb arranjament de Lluís Avendaño (estrena de l’encàrrec de l’Agrupació Cor Madrigal); Ho sap tothom i és profecia de Narcís Bonet (amb la participació del públic); Sant Nicolau, op. 42 de Benjamin Britten (cantata per a orquestra, tenor solista, cor mixt, cor infantil i amb la participació del públic), versió cantada en català amb traducció de Salvador Oliva, i El Noi de la Mare , nadala tradicional catalana amb arranjament de Bernat Vivancos (estrena de l’encàrrec de l’Agrupació Cor Madrigal). Quinze minuts abans del concert es farà un assaig dels fragments que cantarà el públic assistent.

Referent estatal com a pedagog en direcció coral, Manel Cabero i Vernedas (Barcelona, 9 de febrer de 1926–16 de gener de 2022) va ser el darrer director de la seva generació i mestre de molts dels actuals directors de cors de Catalunya, tot deixant un llegat tant humà com artístic molt important i col·laborant d’aquesta manera a millorar substancialment la qualitat global del cant coral català. Amb la seva esposa i professora de cant Montserrat Pueyo i un reduït grup d’amics, Cabero va fundar del Cor Madrigal l’any 1951 i el va dirigir fins al 1991; també va ser director assistent de l’Orfeó Català durant l’època en què el va dirigir Salvador Mas. A través del Cor Madrigal, va donar a conèixer moltes obres catalanes contemporànies i de la polifonia històrica internacional, a més d’executar en repetides ocasions grans produccions del repertori simfonicocoral. Va rebre diversos reconeixements com la Creu de Sant Jordi l’any 2002; el Guardó Felip Pedrell de l’Associació de Mestres Directors l’any 2007; la Medalla d’Or de la Federació de Cors de Clavé l’any 2015; i el Premi a la Trajectòria Personal de la mateixa federació coral l’any 2021. L’any 2021 va ser nomenat Membre Honorífic de l’Asociación Española de Directores de Coro (AEDCORO), amb seu a Burgos.

(fotografia de Manel Cabero ©Mariona Fernández)