La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana homenatja Gaietà Renom, tenor solista i cantaire de l’Orfeó Català

Una exposició, un concert i un acte acadèmic recordaran la figura del cantant en el centenari del seu naixement

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana organitza una mostra, un acte acadèmic i dedica un concert a la memòria del  tenor i solista Gaietà Renom (1913-1997), en el centenari del seu naixement.

Renom, tenor reconegut, va ser cantaire de l'Orfeó Català des del 1932 i l'any 1948 n'esdevingué solista. El cantant destacà especialment per la dicció, el fraseig i la musicalitat de les interpretacions. Integrant del Quartet Orpheus, que va gaudir de gran vitalitat durant més de 30 anys, va actuar com a solista en oratoris i obres teatrals. Igualment destacat liederista, va participar en nombrosos enregistraments discogràfics en què la sardana i la cançó catalana tenien un lloc destacat. Poc després dels anys setanta va ser director de l'Orfeó de les Corts, reconegut amb la Creu Sant Jordi i fou nomenat fill predilecte de Barcelona. Amb les seves interpretacions portà la llengua catalana arreu del territori amb una expressivitat exquisida.

Una trajectòria artística que vol ser recollida en l'exposició "Gaietà Renom. La veu emocionada", organitzada pel Centre de Documentació de l'Orfeó Català i que del 4 al 22 d'octubre mostrarà al Foyer del Palau fotografies, programes, enregistraments, retalls de premsa i altres objectes i documents que testimonien la seva intensa activitat artística.

A més, el proper 5 d'octubre, el concert del cicle Simfònics al Palau es convertirà en un homenatge a Renom. L'Orfeó Català i l'Orquestra Simfònica del Vallès hi interpretaran la Missa en Do de Beethoven, L'Empordà de Morera i cançons de Toldrà arranjades per Ros Marbà. També s'han afegit al programa dues cançons lligades a la carrera artística de Renom: L'emigrant d'Amadeu Vives i la Cançó del grumet d'Eduard Toldrà, que seran interpretades pel tenor David Alegret acompanyat per Josep Surinyac al piano.

Finalment, el dia 30 d'octubre el Palau de la Música Catalana acollirà un acte acadèmic al voltant de la seva figura, en què es podran sentir alguns dels seus enregistraments i, alhora, personalitats de l'àmbit musical comentaran la trajectòria i les qualitats artístiques de Gaietà Renom.

Amb aquests tres esdeveniments la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana vol contribuir al reconeixement del  gran tenor català que va ser Gaietà Renom, intèrpret solista tant en el si de l'Orfeó Català, com també amb altres grups i de projectes avui dia encara no prou coneguts.